Wat weet jij van konijnen en cavia's?

Blog Beste Vriendjes, 12 augustus 2022  geschreven door Petra Steffens

In onze kadootjeswinkel zijn best veel konijnen; in de knuffel variant. Met cavia’s is dat iets minder het geval. In deze blog vertellen we over beide dieren, want konijnen en cavia’s zijn vooral populair en gewild bij peuters, dreumessen en kleuters. Ze zijn ook zo leuk! Beste Vriendjes deelt leuke weetjes, overeenkomsten en verschillen. 

Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder want wijzer word je sowieso.

Konijnen en cavia’s; de overeenkomsten

Het zijn gezellige dieren die goed tam kunnen worden en niet gauw bijten. Konijnen en cavia ́'s doen het vooral goed met lekker veel aandacht en een goede verzorging. Dat is vereiste nummer één als je ze in huis haalt. Ze wonen in een hok, die van konijn het liefst iets groter dan voor dierenvriend cavia. Groepsdieren zijn het allebei; ze willen een vriend of vriendin. Alleen vinden ze niet leuk, dan worden ze eenzaam en ongelukkig. We kunnen ons niet voorstellen dat je dát voor ogen hebt. Dus wil je er één neem er dan twee. Punt.

Vegetariërs 

Groenvoer is wat ze eten. Wat dat betreft zijn cavia’s en konijnen echte vegetariërs. Ze houden van knagen en kauwen. Hooi, veel hooi dus. Zo schattig als ze eruit zien, zo gek zijn wij mensen op ze. Die zachte vacht , oh wat zijn we daar dol op. En dan die ronde kraaloogjes waarmee ze ons op en top lief aankijken. Het hart van jou of je kleine schattebout is in een mum van tijd veroverd. Daar is weinig voor nodig. Maar eerlijk is eerlijk,  verschillen zijn er zeker ook. 

Verschillen 

Onder andere over de leeftijd die ze bereiken. Cavia's leven over het algemeen iets minder lang, zo tussen de 5 à 7 jaar. Bij konijnen is dat ongeveer 8 tot 12 jaar, de meeste konijnen worden een jaar of 10.

En dan over: het bewegen. Konijnen bewegen veel en graag en hebben veel ruimte nodig. Het liefst ravotten ze af en toe buiten, dat is wat konijnen graag doen. Cavia’s nemen met iets minder genoegen, maar lekker bewegen is ook wat cavia’s heel fijn vinden. 

Piep ...piep...piep 

Wat geluid betreft signaleren wij ook wat verschillen. Cavia’s piepen. Vooral, als ze eetlust hebben. Een geluid waar konijnen al gauw stress van ervaren. Konijnen zijn stiller en maken nauwelijks geluid. Samen in één hok is dan ook - zeker weten - geen goed idee. Daar verschillen ze te veel voor, het zijn soorten die elkaar niet zo goed begrijpen. Lees verder voor nog meer weetjes

Weetjes konijnen:

• Konijnen behoren niet tot de knaagdieren. Ondanks dat ze van knagen houden. Je herkent het aan de extra paar snijtanden bij konijnen. Een kenmerk van haasachtigen.
• Ze zijn slim en intelligent; je kunt ze wat leren. Bijvoorbeeld hun naam te herkennen als je ze roept.  Probeer maar eens!
• Schuilen doen ze graag onder een doos of een andere schuilplaats. Dan voelen ze zich fijn. 
• Schone dieren zijn het, die konijnen. Hun plasje of poepje doen ze op een vaste plek en ze houden hun eigen vacht heel goed schoon. 
• Konijnen eten hun ochtendkeutels zelf op, deze bevatten belangrijke voedingsstoffen. 
• Soms stampen ze met hun achterpoten, dan waarschuwen ze voor gevaar. Zijn ze bang of hebben ze pijn dan gillen of brommen ze. 
• Gestreste konijnen liggen plat op de grond met de oren strak naar achteren. 
• Zijn de oor-openingen naar voren gericht, dan is konijnlief helemaal gelukkig. Soms knorren  ze dan van geluk.

Weetjes cavia

• Cavia’s poepen wel 175 keer per dag, ga d’r maar aan staan.
• Ze hebben geen staart. 
• Als je de tenen bestudeerd dan zie je: 14 tenen, 4 aan de voorpoot, 3 aan de achterpoot 
• Slapen hoeven ze niet heel lang. Korte dutjes hebben de voorkeur, overdag en s’nachts. 
• Cavia’s maken soms kleine sprongetjes achter elkaar, dan zijn ze opgewonden. Men noemt dat popcorning. 
• Ze hebben 20 tanden, maar je ziet er maar 4. Deze 4 snijtanden gebruiken ze voor het knagen van voer. De overige tanden doen het kauwwerk, ze kauwen van kant-naar-kant. Wel tweehonderd! keer per minuut. 

• Niet huilen hoor: in Peru houden ze niet alleen cavia’s als huisdier, ze eten ze ook op. 
• Cavia’s die zacht piepen of pruttelen zijn gelukkig. Dan zijn ze helemaal tevreden en genieten ze op en top van hun leventje. Het aller-gelukkigst is een cavia als die eet.

Wij hopen dat je wat geleerd hebt. Mocht jij of je dreumes, peuter of kleuter een konijn of cavia als huisdier hebben of willen. Goed verzorgen en lekker veel aandacht geven. Dan hebben jullie samen vast een hele mooie tijd. En houd je meer van honden of katten. Kijk dan eens bij onze grote honden en kattenquiz, wij hebben nog leuke prijzen voor jou. Is een huisdier nog een brug te ver. Of heb je er al genoeg, kijk dan eens bij onze knuffelkonijnen. Die zijn ook leuk om thuis te hebben en een stuk makkelijker in de verzorging.