Waarom versieren en verstoppen we eieren met Pasen?

Blog Beste Vriendjes, 3 maart 2021 geschreven door Petra Steffens

Pasen; wat vieren we dan eigenlijk?

Veel kinderen weten dat niet. Pasen is een feest vanuit het christelijk geloof. Met Pasen viert men het opstaan van Jezus na zijn sterven. ‘Oprijzen’ uit de dood is misschien wat moeilijk te bevatten, maar symbolisch staat het voor een nieuw begin. Net als de lente. Op de eerste volle maan na het begin van de lente op 21 maart, is het Pasen. Een nieuw begin, een nieuw leven. Denk maar aan de kuikens uit het ei en de lammetjes die geboren worden. Maar waarom dan eieren versieren en verstoppen? En ze zoeken?  En wat doen de Paashazen er eigenlijk bij? In dit blog krijg je antwoorden.


Een nieuw begin, de lente

Eieren staan - net als het verhaal van het oprijzen uit de dood - symbool voor een nieuwe start, een nieuw leven, een nieuw begin. Dat past heel mooi bij de lente, waarin van alles tot leven en tot bloei komt; de lammetjes in de wei, de vogels die zich enthousiast laten horen en kijk maar eens om je heen naar al die mooie gekleurde bloemen. Dat staat voor nieuw en fris.

Eieren verstoppen, waar komt dat vandaan?

Vroeger verstopte men eieren met Pasen op de akkers vanwege het bijgeloof. Men geloofde dat dit goed zou zijn voor de vruchtbaarheid van de grond. Superbelangrijk natuurlijk. Want vruchtbare grond betekent lekker veel voedsel zoals groente en fruit. Het zoeken van eieren werd zo’n leuke bezigheid dat we het  nog steeds doen. Met Pasen!

Houd jij ook zo van eieren zoeken?

Kinderen zijn meestal dol op eieren zoeken, vooral omdat de eieren zo mooi versierd zijn. Ga jij dat ook doen, met Pasen dit jaar? Eieren versieren? Misschien wel met verf, of met stickers. Of gebruik jij stiften om mee op de eieren te tekenen. Samen met je vader of moeder, broertje of zusje is het helemaal een feest. Dan heb je al gauw een hele schaal vol.
 

Wij - bij Beste Vriendjes - vinden het verstoppen, naast verven of beplakken,  misschien wel het allerleukste om te doen. Eenmaal verstopt is het te hopen dat de verstopplek zo goed is, dat het echt moeilijk is om deze te vinden. Lekker spannend. En eieren zoeken is minstens zo spannend. Want waar ligt het ei? Wie vindt het eerste ei? Of de meeste van allemaal? Het is gewoon een superleuk spel. En als je ze lust, kun je ook nog eens een lekker vrolijk ei opeten. 

'En de paashaas dan?', hoor ik je roepen

Oh ja. Het verhaal van de paashaas. Wat doet die eigenlijk tussen die eieren of met die eieren? Heb jij al een  paashaas gemaakt? Zo’n mooie met een mandje? Een mandje waar die eieren zo schattig in passen. 

Het verhaal van de paashaas komt uit de traditie van de Germanen en vertelt dit: 'Hazen leven voor een tijdje in een hol onder de grond. Na dat 'tijdje' verlaten ze hun hol op zoek naar een

ander plekje. Het holletje – je raadt het misschien al – is een perfecte plek om eieren in te leggen. Een soort paradijs voor het ei. Mooi verstopt in de grond, lekker warm en een ideale plek om op temperatuur te komen. Dat zijn natuurlijk geen eieren van de haas. Laat niemand jou dat wijsmaken. Een haas legt geen eieren. Maar hij vindt ze wel, als hij toevallig even naar zijn holletje terugkeert. Eieren leggen, dat doen paashazen niet. Maar ze rondbrengen, dat kunnen ze wel. En zo ontstond de paashaas.

Houd jij niet van eieren, dan heb je geluk

Er is allerlei lekkers te smikkelen met Pasen; chocolade eieren, chocolade paashazen of lekker iets van schuim. Waar houd jij het meeste van? Van een gekleurd ei of een chocolade ei?

Ook in andere landen vieren ze Pasen. Weet jij hoe?

Beste Vriendjes ontdekte hoe ze Pasen in andere landen vieren. Wist jij dat ze in Griekenland geen eieren schilderen of verstoppen? In Griekenland - vooral op het eiland Corfu - gooien ze met aardewerk. Je kunt het bijna niet geloven, maar het is echt waar. Op de grond spatten borden, vazen, kommen en flessen in duizend spatjes uiteen. De vloer kleurt er rood van. Voor de Grieken is dat het teken van vruchtbaarheid voor de aarde. Het lijkt dus een beetje op dat vertelde verhaal over eieren verstoppen, ook goed voor de vruchtbaarheid dacht men vroeger.

In Polen trouwens doen ze weer heel wat anders met Pasen. Ook daar heeft het te maken met vruchtbaarheid. Daar gooien ze water over vrouwen heen. Zij geloven dat het water goed is voor de vruchtbaarheid van vrouwen. En dat er zo veel kinderen geboren mogen worden.

En weet je wat ze met Pasen in Zweden doen?

Daar ruilen kinderen de avond voor Pasen hun zelf gemaakte tekeningen of kaarten voor snoep. Ze verkleden zich als heks en lopen langs de deuren. Met Pasen - zo gaat het verhaal - bezitten heksen de meeste toverkracht. En heksen moet je een beetje in een goede bui krijgen. Lust je nou totaal geen eieren en wil je ze ook niet versieren. Geen punt. Je kunt altijd nog tekeningen maken, net als de kinderen in Zweden. Dan ruil je die mooi voor wat snoep. Of een chocolade ei ????

Fijne Pasen en veel plezier met kleuren en tekenen, eieren eten en lekkere dingen snoepen.