Tips voor omgaan met huisdierverlies voor jonge kinderen

Blog Beste Vriendjes,  20 februari 2022  geschreven door Petra Steffens

Je kind is je grootste lieveling op aarde. Toch? 
Liefde voor kinderen is onvoorwaardelijk. Net als de liefde voor je huisdieren, die nemen meestal ook een belangrijke plek in. Kinderen houden van nature van dieren. Ze zijn er nieuwsgierig naar en het zijn al gauw hun beste vriendjes. Met (huis)dieren kun je praten, spelen en je kunt ze aaien. Van alles dus. Je huisdier is je beste vriendje. 

Wij bij Beste Vriendjes bekrachtigen dat maar al te graag. Daarom zie je hier in onze webwinkel ook zoveel dieren. Maar wat als je huisdier wegvalt, overlijdt. Hoe pak je dat aan en hoe help je jouw kind daarbij? Wat werkt het beste op zo’n moeilijk moment? Leuk is het niet, maar wij delen wat tips die je als het goed is een stukje op weg helpen.
 
Dieren om ons heen vinden we meestal fijn. En dan bedoelen we geen spinnen, muizen of kikkers. In een boekje is dat prima maar liever niet in je huis. Nee, we denken aan een poes of kater, een hond of misschien wel een paard. Maar ook kleinere vrienden zoals een cavia of hamster zijn favoriet. Wellicht ben jij of je kind meer van de vogels. Een parkiet of kanarie, een stel duiven of wie weet lopen er wel kippen in de ruimte rond je huis. Kinderen zijn meestal gek op dieren. Als dieren wegvallen, ontstaat er een gat. Is het huilen met tranen en tuiten. En hoe ga je hier dan mee om?

Dieren leven in de regel korter dan mensen.

De kans dat je kind dus meemaakt dat een huisdier sterft is best groot.  Kinderen hechten al gauw aan dieren, vooral als ze hen elke dag meemaken. Het liefst raken ze hun maatje nooit meer kwijt. En toch moet je door, ook al is het verdriet groot. Ook je kind wil je helpen met het verwerken van deze – zeg maar gerust – shock. Naast dat je het zelf ook hartstikke moeilijk hebt. Lees nog even verder wat jou hierbij kan helpen.

Tips om te rouwen en om te gaan met het verlies van een huisdier voor jonge kinderen

Beste Vriendjes verzamelde een paar tips die jou en je kind zullen helpen. Misschien is het een reminder  waar je wat aan hebt. Kijk maar of het je houvast geeft. 
Veel sterkte in die zo lastige tijd.
 

Lees je mee?

  •  Kies voor eerlijkheid naar je kind. Wind er geen doekjes om. Gebruik woorden die kinderen begrijpen. Spreek niet over inslapen of een spuitje, dat maakt je kind alleen maar bang daarvoor. Jij en je gezin hebben een huisdier verloren, een goede of misschien beste vriend.  
  • Maak ruimte voor afscheid en rouw. Laat ook je eigen verdriet zien en laat je kind de ruimte zijn gevoelens te uiten. Rouw kent geen tijd, wennen aan dat iemand er niet meer is duurt soms langer dan je denkt dat het duurt. Neem alle tijd. 
  • Houd een afscheidsritueel als dat helpt. Neem afscheid van je dier en praat erover. Verstop het niet. Een blijvende, tastbare herinnering helpt ook. Hang een foto aan de muur, maak een tekening of creëer een boekje met foto’s waar je steeds weer in kunt bladeren.
  • Gun jezelf en je kind je eigen verdriet. Er is geen goed of fout. Ieder verwerkt op zijn eigen wijze. Stel je open voor de manier van jouw kind.
  • Praat erover, verstop het niet. Vertel elkaar verhalen over die lieve grote vriend waar jullie allemaal zo van zijn gaan houden. Luister naar muziek en neem de tijd om te huilen.

Boekjes

Er zijn ook kinderboekjes met verhalen over de dood van huisdieren. Voor kinderen vanaf 2 jaar. Lezen over verlies helpt jou en je kind om de dood beter te begrijpen, al is de dood voor jonge kinderen lastig voorstellen. Knuffel je kind extra veel en misschien geef je een knuffeldier voor wat extra troost. 
 
Makkelijk wordt het vast niet voor je. Wij weten zelf ook heel goed hoe het is om een geliefde vriend te verliezen. Door je kind er helemaal bij te betrekken, help je niet alleen hem of haar maar ook jezelf. Heb jij nog andere tips? Laat ze ons weten via team@bestevriendjes.nl  
We zijn je heel erg dankbaar.