Therapeutisch effect van paarden op kinderen.

Blog geschreven door Petra Steffens, januari 2023

Paarden en kinderen. Vaak hebben ze een magische aantrekkingskracht op elkaar. Kinderen hebben echte bewondering voor paarden, kijken tegen ze op. Voelen ontzag. Ze zijn ook zo groot, die paarden. Galant. Sierlijk. En oh, wat hebben ze van die prachtige ogen. Die je zo intens aankijken; nieuwsgierig, oprecht en onderzoekend. Paarden nemen jou zoals je bent. Kinderen worden er rustig van en openen zich sneller, dat helpt hen bij communiceren en sociaal contact.

Hoe dat zo komt

Paarden zijn echte kuddedieren, maar ook prooidieren. Dat maakt ze gelijk ook kwetsbaar. Als je een kuddedier bent is harmonie nodig. Samen bereik je m茅茅r en heb je meer kans op overleven. Daarom hebben ze elkaar nodig. Samen zijn ze sterk. Het samen redden in de kudde vraagt dat ze op elkaar inspelen. Ze zoeken contact en zetten daarbij hun zintuigen in. Dat is hun manier van communiceren. Paarden voelen goed aan waar de leiding zit en ook als het met 茅茅n van de paarden niet goed gaat. Op precies deze wijze communiceren ze ook met mensen. En daarmee wordt veel duidelijk. Tenminste, als je de paardentaal spreekt. 馃槈

Empathisch

Zit een kind niet lekker in zijn vel, dan voelen paarden dat aan. Zij reageren op dat gevoel. Bieden hulp of steun. Dat doen ze op verschillende manieren, want ze willen dat het goed met je gaat. Aan de manier waarop het paard reageert op een kind kunnen paardencoaches aflezen of zien waar het kind het moeilijk mee heeft. Of wat hij of zij nodig heeft. Dat helpt kinderen om zich beter te voelen. En dat is wat je elk kind wenst. Daarom zijn paarden goed therapeutisch in te zetten als je merkt dat je kind ergens mee worstelt maar er niet de vinger op kunt leggen wat er nou eigenlijk aan de hand is. Tobben als ouder heeft vaak veel minder zin. Zonder woorden is er met paarden veel te bereiken.

Het fijne aan bij paarden in de buurt zijn, is:

路       Paarden leven in het hier en nu

路       Paarden zijn eerlijk

路       Ze kijken zonder vooroordelen

路       Ze geven onvoorwaardelijke liefde

路       Een paard accepteert je zoals je bent, voor wie je bent.

Verzorging

Ook allerlei dingen doen rondom de paarden, de stal en de manege is wat kinderen vaak geweldig vinden om te doen. Daar zijn ze vaak op hun gemak. Lekker bezig zijn in de stal met van alles en nog wat; poep scheppen, de paarden hooi brengen of borstelen. Aaien en knuffelen van de paarden, ook iets wat zo enorm kan aantrekken bij onze kleine wereldburgers. Die manen trekken ook zo heerlijk de aandacht. Vooral als de wind ze laat wapperen. Over de manen aaien doen kinderen graag. Meestal vinden paarden dat ook fijn. Bij een manege zijn kinderen met hele concrete dingen bezig, daar genieten ze van. En de paarden ook. Zonder woorden gewoon lekker bezig zijn. En je helemaal geaccepteerd voelen zoals je bent. Dat doet elk kind heel erg goed.

Mijn werk is mijn passie, mijn grootste drijfveer. Het is de reden dat ik elke dag weer doe wat ik doe. Mijn werk daagt me met elk nieuw project uit beter te worden en meer te bereiken.

Gek op paarden

Beste Vriendjes is naast alle andere dieren - zoals honden, katten, beren en konijnen 鈥 ook dol op paarden. Op onze website vind je ze bijna allemaal, die dieren. We moesten even zoeken naar het paard, maar vonden ze. Jawel! Het houten muziekdoosje carrousel en het houten trekspeelgoed paard, beide van het merk Charlie Toys. Leuk speelgoed van je favoriete dier. Voor als je kindje nog te klein is voor echte paarden, maar er al wel nu heel blij van wordt.

En we vonden ook een prachtig boek. Over een jongen en een paard, en nog wat dieren. De prachtige tekeningen ontroeren van begin tot eind. En tussen de plaatjes door staan bemoedigende woorden die iedereen wil horen. Misschien blader jij ook graag met je kleine spruit door boeken. Dan is dit er absoluut 茅茅n die je niet wilt missen.