Kerstmis, wat vieren we dan eigenlijk? 

Blog Beste Vriendjes, 18 december 2021  geschreven door Petra Steffens

Kerstmis heeft voor elk van ons een andere betekenis. Overeenkomsten zijn er ook. Het is de tijd van donkere dagen en verlichte huizen. Aandacht voor samen; tijd voor gezin, familie en vrienden. Liefde voelen, liedjes zingen, lichtjes ontsteken. Vieren dat je samen bent, hoe dan ook. Wat we eigenlijk vieren met Kerst is iets waar steeds minder mensen bij stilstaan. In dit blog tippen we het aan. Plus wat je samen met de kleinsten kunt doen om van kerst een zo mooi mogelijke tijd te maken.

Houden van

Met kerstmis maken we tijd voor de mensen van wie we houden. Het is een tijd van geven en iets goeds doen voor een ander. We versieren ons huis, onze tuin, tuigen de kerstboom op. En zorgen voor veel licht.
 
Licht is iets wat we vooral in deze tijd zo hard nodig hebben. Bij kerst denken we bij Beste Vriendjes aan gezellig met je dreumes of peuter aan tafel met je familie of vrienden en wellicht een kadootje om uit te delen. Kerst voelt ook bij uitstek als een tijd om elkaar te
verwennen met iets liefs, leuks of lekkers.

Licht in de donkerte

Kerst is een tijd van donkerte en misschien juist daarom worden we uitgenodigd om het licht bij elkaar te ontsteken. De kerstboom is natuurlijk favoriet voor velen. Kinderen vinden het versieren ervan al zo’n belevenis. Van alles in de boom hangen, zelf kerstballen maken van papier (zie onderaan). Maar vooral de lichtjes hebben een magische uitstraling. Niet alleen op de kleintjes. Ook wij laten ons er graag door betoveren. Jij toch ook?
 
Bij kerst denken we bij Beste Vriendjes ook aan spelletjes doen of iets  knutselen met je kinderen. Gewoon fijn om samen iets te doen. Een lichtje of een kerstbal maken. Of  samen kijken naar een leuke film. Een film over een kerstverhaal of eentje met een hoofdrol voor de Kerstman. Onderaan deze blog sommen we enkele favoriete films voor je op.

Wat vieren we nou echt met Kerst?

Kerstmis is de tijd waarop - vanuit het christelijke geloof  - de geboorte van Jezus gevierd wordt. Elk jaar wordt het kerstverhaal opnieuw uitgevoerd. Een verhaal dat nog steeds veel mensen inspireert. Jozef en Maria die op zoek zijn naar een slaapplaats en door gebrek aan een plek eindigen in een stal. Een stal waar - omringd door de dieren - het kindje Jezus geboren wordt.

De sterren stralen aan de hemel, de engelen zingen. Echt een tijd van hoop. Hoop op licht en vergeving. De wijzen brengen cadeaus en iedereen is vol bewondering voor het kindje in de kribbe. Dat herken jij vast ook. Een baby straalt liefde, geluk en hoop uit. Het is een moment van intens geluk, van zien hoe wonderlijk het leven is.

Symbolische betekenis Kerst

Je zou kunnen zeggen dat Kerst symbool staat voor een tijd van hoop. Hoop in de vorm van een mens met buitengewone eigenschappen. Jezus was een lichtbrenger en is dat voor de christenen nog steeds. Gelovigen komen samen om de geboorte van Jezus te vieren. Symbolisch is het ook de tijd van licht in het donker. Op naar het licht. Steun in donkere tijden. Na 21 december laten we de donkere dagen achter ons. Vieren we de terugkeer naar het licht. De overgeleverde verhalen vertellen ons dat heel lang geleden mensen de winterzonnewende vierden. De winterzonnewende gaat ook over de terugkeer van het licht. In het vieren van Kerst en de geboorte van Jezus zit dat ook; de hoop en het licht in de wereld zijn.

Zoals beloofd enkele films op een rij.

Wij wensen je een heerlijke kersttijd, met of zonder boom. Maar in ieder geval met een ieder de je lief is. Mocht je trek hebben in het kijken van een heerlijke film dan tref je hier een leuke opsomming aan.

  • Frozen
  • The Polar Express
  • Het kerstfeest van Mickey
  • Journey to the Christmas Star
  • Santa Buddies
  • Arthur Christmas
  • Curious George
  • Shelby
  • Elmo's Christmas Countdown
  • Mickey's mooiste kerst


Tips voor wat Kerst knutselarij

• Een kerstbal knutselen.
Pak verschillende kleuren A4 papier en leg wat stickers of potloden klaar. Knip rondjes van de kleuren papier. Laat je kleintje er wat stickers opplakken of lekker met wat potloden een tekening maken. Wees niet te kritisch, alles is mooi. Maak er een klein gaatje in en pak een mooi stukje lint waarmee je de bal in de kerstboom kunt hangen of aan een deurkruk. Wedden dat je kindje straalt van trots.

• Zelf een kleurrijk lichtje maken
Beplak een leeg glas of een glazen potje met crêpepapier of doorschijnend dun papier. In één kleur is heel mooi maar je kunt ook met je kleintje verschillende kleuren scheuren. Vinden kinderen prachtig. Na het scheuren plak je de stukjes papier kris kras door elkaar op het glas met wat kindvriendelijke lijm. Doe een theelichtje in het potje en geniet van de magische stralen gekleurd licht.
 
Kijk vooral even bij het mooi KerstKraampakket dat wij speciaal voor deze periode samenstelden voor die kersverse wereldburgers.