Jip en Janneke zijn jarig.

Blog Beste Vriendjes, 25 oktober 2022, geschreven door Petra Steffens

Beste vriendjes voor het leven; Jip en Janneke. Altijd samen. Jip en Janneke wonen bij elkaar in de straat. Ze zijn buurmeisje en buurjongen. Bijna elke dag spelen ze met elkaar. Natuurlijk zijn daar ook hun dierenvrienden poes Sieppie en hond Takkie. En niet te vergeten Poppejans; de pop van Janneke. Jip en Janneke beleven de mooiste avonturen met elkaar. In huis, in de tuin of soms op avontuur elders als ze naar opa en oma gaan, naar het strand of mee mogen met oom Henk of vader of moeder. Lees jij de verhalen van Jip en Janneke al voor aan je kleine spruit? Laat je in dit blog maar eens inspireren.

De verhalen zijn herkenbaar. Je hoeft niet ver te gaan om plezier te ervaren. In alle kleine dingen zit wel een spannend of mooi avontuur verborgen. Jip en Janneke volgen wat er in hen opkomt en ontdekken zo steeds nieuwe dingen. Dat vinden wij bij Beste Vriendjes ook zo mooi. Het speelgoed in onze kadootjeswinkel draagt juist daar aan bij. Aan ontdekken, leren, beleven en ontwikkelen.

De koning en de koningin

 Jip en Janneke spelen kappertje en knippen elkaars haren. Of verkleden zich als koning en koningin of ze stoeien met de jonge poesjes. Ze klimmen op stoelen en tafels en zeggen dat ze kunnen vliegen. Of ze bakken flensjes en als het flensje valt, smikkelt die ondeugende hond Takkie het lekker op. De verhalen zijn zo heerlijk om naar te luisteren en toveren al gauw een lach op je gezicht. 

De logeerkamer

 Als Janneke aan Jip vertelt over de logeerkamer is Jip nieuwsgierig. ‘Kom je kijken’, zegt Janneke. En Jip gaat mee. ‘De muren zijn zo wit’, zegt Jip als hij de kamer ziet. ‘Zullen we er een koe op tekenen?’ En zo beginnen ze met de witte muur versieren. Ze vinden het heel mooi. Moeder is er wat minder blij mee als ze ontdekt dat de hele muur onder de kleurpotloden zit. De koe is niet op de muur terecht gekomen. Wel een huis, de zon, een boom en een boot. Het ziet er heel kleurrijk uit en als oom Henk komt logeren is hij maar wat vrolijk en blij. ‘Wat een mooi schilderij’, zegt hij.

Winter en herfst

 Ieder seizoen is er wel wat moois te zien, beleven of ervaren. Jip en Janneke spelen verstoppertje en oh jee wat een leuke plekjes zijn er overal te vinden in huis. Dat doe jij vast ook wel eens met je kleine hummel. Kiekeboe is altijd leuk om te doen. Maar ook samen de afwas doen is pret voor Jip en Janneke. Totdat het bord of het kopje valt, dan is moeder boos. Gelukkig nooit voor lang en dan heeft moeder altijd weer iets lekkers; een stroopwafel of een warm kopje thee.

Lente en zomer

 Ze kraken de noten die ze hebben gekregen tussen de deur. Walnoten en hazelnoten.Totdat moeder het ziet en zegt: ‘Dat mag niet. Daar gaat de deur van stuk.’ Jip en Janneke luisteren maar gauw, anders wordt moeder boos.

Met mooi weer spelen ze met de vlieger op het gras. Met Jip en Janneke is altijd wel iets leuks te ontdekken. Maar soms zijn ze ook wel eens sip en liggen ze ziek te wezen. Dan wel knus samen op de bank. Met Siepie de poes en Takkie de hond. Samen wachten tot het beter gaat.

Wist jij dat de Jip en Janneke verhalen al 75 jaar bestaan? En dat ze nog steeds mooi zijn om te lezen of voor te lezen. Wij geloven dat je eigen avonturen beleven een grote rijkdom is voor kinderen, groot en klein. Dat moedigen wij bij Beste Vriendjes dan ook van harte aan. Heb jij ideeën voor fijne cadeaus die daaraan bijdragen? Informeer ons via de mail, wij lezen jouw bericht met veel plezier en elke mail wordt zorgvuldig en met aandacht beantwoord.