Hoe je jouw baby kunt laten slapen

Blog Beste Vriendjes, 17 september 2020 geschreven door Marthe van der Linden.

Hoe laat je je baby slapen? Deze vraag wordt elke dag door nieuwe ouders gesteld, want een baby brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en het ontwikkelen van een goed slaappatroon is misschien wel één van de grootste uitdagingen voor een pasgeboren baby én voor de ouders.

Hoewel er veel suggesties te vinden zijn, is het echte antwoord wat voor de ene baby werkt, werkt voor de andere misschien weer niet, en je weet het nooit totdat je het probeert. Hoewel wij bij Beste Vriendjes niet alle antwoorden hebben, willen we wel helpen door een gevoel van comfort, liefde en veiligheid te geven door de meest mooie  producten uit te kiezen en op te nemen in ons assortiment!

Beste Vriendjes heeft een aantal slaaptips voor baby's op een rijtje gezet.

1. ONTWIKKEL EEN ROUTINE 

Het ontwikkelen van een bedtijdroutine is een effectieve methode om de uitdagingen van het in slaap vallen van jouw baby te verlichten en wordt door kinderartsen over de hele wereld voorgesteld. Een routine die verwachte activiteiten en troostende items omvat, kan een geweldige manier zijn om je kleintje te laten weten dat het tijd is om tot rust te komen en te gaan slapen. 

2. WIKKEL JE KINDJE IN EEN DEKEN OF SWADDLE 

Wikkel je kleine baby in een van de inbakerdekens van Lululo om zo een comfortabel, warm en veilig gevoel te creëren. Kruip er zelf even naast, het geeft baby's een fijn gevoel alsof ze weer even in moeders buik zitten. Als ze eenmaal het inbakeren zijn ontgroeid, kun je deze mooie swaddles ook gebruiken als handdoek na het badderen, als laken of dekentje in wieg of bedje, tijdens het voeden, over het aankleedkussen, in de maxi cosi en autostoel, in de kinderwagen en meer. Eigenlijk gewoon het ideale kraam cadeau! 

3. ZORG VOOR EEN COMFORTABELE TEMPERATUUR 

Als het buiten extra koud is, of als de kleine gewoon wat extra knuffels nodig heeft, wikkel je baby dan in een deken, badcape met capuchon of zet een mutsje op. Beste Vriendjes heeft van Lulujo mooie spullen. Zo ligt je pasgeborene er niet alleen warmpjes bij maar ook nog eens camera ready is!

Baby's verliezen de meeste warmte door hun hoofd, dus door een capuchon of muts kunnen ze warm blijven en vallen ze makkelijker in slaap. Eerst even lekker badderen en dan met een zachte badcape om van Cottonbaby helpt ook om daarna zachtjes in slaap te worden gewiegd.

4. VERMINDER ANGST MET EEN VEILIGHEIDSVOORWERP

Veel kinderartsen zijn het erover eens dat het introduceren van een veiligheidsvoorwerp voor een baby een manier is om hen troost te bieden en een baby kan leren zichzelf te kalmeren en de emoties te verlichten van het scheiden van angst die een baby kan voelen, vooral tijdens het slapengaan. Het opbouwen van de band van een baby en een beveiligingsitem kan al vanaf hun eerste levensdag beginnen, aangezien baby's hun reuk- en tastzin gebruiken voordat ze zelfs maar kunnen zien. 

Een veiligheidsvoorwerp ook wel veiligheidsknuffel genaamd, wordt meestal gekozen door een kind tussen de 4 en 8 maanden oud. Het kan een knuffel of knuffeldoekje zijn maar ook een deken, spuugdoekje of een zacht boekje.

Een veiligheidsknuffel helpt het kind zich veilig te voelen in nieuwe, stressvolle situaties en op plekken zoals bij de dokter of wanneer mama eventjes niet aanwezig is. De knuffel vervangt simpelweg de ouders die niet altijd in staat zijn om het kind te kunnen knuffelen. Het kind kan de knuffel overal mee naar toe nemen en geeft het overal een gevoel van veiligheid en kalmte. De knuffel is ook de grootste vriend tijdens de slaaproutine, dutjes en ook tijdens de nachtelijke dwalingen in bed. Het helpt het kind zich veilig te voelen en sneller in slaap te vallen. Er is gewoonweg geen betere remedie voor verdriet of ziekte dan een favoriete knuffel!

Wanneer je kindje nog geen veiligheidsknuffel heeft dan kun je er ook zelf eentje kiezen. Let wel op dat het een veilig voorwerp is, zonder losse onderdelen die eraf kunnen vallen (denk aan kleine ogen of een neusje) en voor verstikkingsgevaar kunnen zorgen. Voordat je de knuffel introduceert, laat het kind er alvast een beetje aan wennen door het gedurende de dag af en toe naast je kind neer te leggen. Laat de knuffel ook in de dagelijkse activiteiten meedoen, neem het mee tijdens een wandeling, lees samen een boek, speel kiekeboe, en leg het naast je kind in bed.