Beste Vriendjes steunt Podencoworld

Blog Beste Vriendjes, 24 juni 2021  geschreven door Petra Steffens 


Waarom zijn wij anders?

Stel je voor; je bent een hond. Geboren in een familie van jachthonden. Al je soortgenoten zijn onwijs goed in jagen. Jij kan het ook. Maar lang niet zo goed als de rest. Op een dag loop je verloren langs de rand van de weg. Achtergelaten. Alleen. Je loopt al dagen rond zonder eten, zonder drinken. Je zoekt iets vertrouwds, je familie of je vrienden, maar vindt het niet. Je hebt dorst, je hebt honger, je bent moe. Je energieke, opgewekte aard is weg.

Podenco

Dit verhaal gaat over een hond uit de Podencofamilie. Een familie van jachthonden. Honden die energiek zijn, levendig en opgewekt. Met het talent om hoog te springen en het instinct van een goede jager. Konijnen en wild, daar jagen zij op. Samen met de jagers mensen gaan zij op pad. Op jacht. Maar sommige honden eindigen op straat. Alleen, achtergelaten, zonder familie. Zonder een thuis.

Podencoworld

Beste Vriendjes steunt ieder jaar - via het Beste Vriendjes Fonds - een project in binnen- of buitenland. Dit jaar is dat Podencoworld. Een stichting met hart voor de honden van het Podencoras uit Spanje. Honden die dolen langs de weg, uitgehongerd en verwaarloosd. PodencoWorld is een stichting zonder winstoogmerk die voor iedere Podenco hond een nieuw thuis zoekt. Een thuis vol liefde en aandacht. Weg van verwaarlozing, achterlating en mishandeling. In Nederland zijn vele families – klein en groot - in het blije bezit van deze geweldige en lieve kindervrienden. In deze blog vertellen we je er iets meer over.

Zachtaardig, vriendelijk en verdraagzaam

Podenco’s zijn zachtaardig, vriendelijk en verdraagzaam. Echte familiehonden worden ze ook wel genoemd. Energieke honden ook; levendig en opgewekt. Een sterk ras. Ze hebben aanleg voor enorme sprongkracht en bezitten van nature een goed jachtinstinct. Iets dat rondloopt of rondfladdert trekt al gauw hun aandacht. Als het even kan gaan ze daar achteraan.

Zoals alle grote dingen zijn ook wij klein begonnen. We waren een paar vrienden met mooie ideeën en gingen van start. En dat heeft tot iets moois geleid!

Jachthonden

In Spanje houdt men Podenco’s voor de jacht en zien ze hen als jachthonden, géén huisdieren. Jagers gebruiken de honden voor de jacht. Alleen voor de jacht. Het jachtseizoen is maar kort. De honden jagen op konijnen of op groot wild. Dat klinkt misschien mooi; jachthond zijn. Niets is minder waar.

Achtergelaten op straat, alleen en eenzaam

Een hongerige Podenco jaagt beter, weten de jagers. De dieren krijgen te weinig voeding en drinken, alles om de hond zijn instinct nog meer aan te wakkeren. Het jachtseizoen waarin de honden lekker veel rennen en springen duurt slechts enkele weken. De rest van de tijd zijn ze aangelijnd. Verblijven ze in jachtkennels. Opgesloten. In een hut of bunker zonder daglicht of aan een ketting in de volle zon. En wat nog het allerergste is: wanneer het jachtinstinct onvoldoende of achteruit gegaan is dan zien de jagers maar één weg. Over en uit. Onbruikbaar. Weg ermee. De jagers laten de honden achter op straat. Langs de weg.
Overgeleverd aan het niets. Alleen!

Beste Vriendjes sponsort Podenco World

Beste Vriendjes houdt van dieren. Van honden en poezen tot beren en apen. Van konijnen, muizen, pinguïns tot dolfijnen. Van koeien of paarden, tot ezel en egel. Zelfs op wilde dieren als de giraffe of de leeuw is Beste Vriendjes dol. Alle dieren zijn eigenlijk Beste Vriendjes van ons. Daarom helpen wij Stichting Podenco world.

Om het mogelijk te maken hun goede werk voort te zetten en van betekenis te zijn voor dit hondenras. Podenco’s die in Nederland terecht komen hebben een goed leven bij families. Waar ze met geduld en aandacht onderdeel uitmaken van een thuis. Een hond die familielevens verrijkt. En mensen die het hondenleven verrijken. Dat gunnen wij hond en mens. Een fijn en goed leven.