Beste Vriendjes en dieren

 

Blog Beste Vriendjes, 20 mei 2021  geschreven door Petra Steffens

Dieren zijn onze beste vrienden; op het land en in het water. Ze lopen als een rode draad door alles waar Beste Vriendjes om draait. In veel artikelen uit onze kadootjeswinkel vind je ze terug; grote, kleine, zachte en lieve dieren. Onze favoriet in het water: de DOLFIJN.

Wie een dolfijn ontmoet, glimlacht als vanzelf terug

Dolfijnen hebben onze harten gestolen vanwege die altijd aanwezige glimlach. Blij makend en vertederend. Als je naar ze kijkt glimlach je als vanzelf terug. Dat komt vooral door die grappige plooi onder de mond en die geinige puntneus van ze. Natuurlijk is die ‘puntneus’ geen echte neus maar voor het gemak noemen we dat zo. De neus van dolfijnen is eigenlijk het gat op hun hoofd. Wist je dat? Daarom komt een dolfijn regelmatig boven water; om te ademen door dit gat. Zie je het water er al uit spatten?

Een kort lesje dolfijnenkennis

Dolfijnen leven in het wild, in het ondiepe deel van de zee. Ze horen bij de walvissenfamilie. In de zee voelen ze zich vrij. Ze zijn gewend aan lekker veel ruimte. Vele kilometers zwemmen ze op een dag. Speels en nieuwsgierig zijn belangrijke eigenschappen van dolfijnen. Spelen is fijn, spelen is leren. Nieuwsgierig zijn is ook leren. En daarom houden wij zo van dolfijnen. Wie nieuwsgierig is leert telkens weer iets nieuws.

Praten door geluiden te maken

Dolfijnen communiceren door geluiden te maken; klikgeluiden. Dat doen ze onder andere om hun prooi te vinden. De geluiden onder water kaatsen terug van de vis – hun prooi - naar de dolfijn en zo luisteren ze waar de vis is. Dat noemen ze sonar. Slim hè, van die dolfijnen. Weten ze gelijk welke kant ze op moeten zwemmen. Dat is nog eens handig.

Dolfijnen in zee geven een magische sfeer

Een ontmoeting met een dolfijn is zo’n bijzondere ervaring dat men zegt dat het een helende werking heeft. Het zouden de geluidsgolven zijn die ons mensen zo goed doet. Bewezen is dit niet, wel mooi om in te geloven. In kinderfilms komen ook regelmatig dolfijnen voor. Heb jij daar al eens naar gekeken?

Sociale dieren

De meeste mensen vinden dolfijnen leuk. En kinderen helemaal. Andersom zijn dolfijnen ook best gek op mensen. Vaak zwemmen ze mee met een bootje op zee, en laten ze hun zwem en springkunstjes zien. Hun bewegingen hebben zelfs een magische invloed op ons. Lekker rondzwemmen, af en toe boven water duikelen en buitelen en dan gaan ze weer verder. Zo leven dolfijnen op zee.

Er gaan verhalen rond over dolfijnen die zich rondom mensen verzamelen in het water om ze te beschermen tegen bijvoorbeeld haaien. Of misschien ken je het verhaal van die dolfijn die een jongen op zijn rug nam die te ver in zee was gegaan. Op zijn rug nam de dolfijn deze jongen mee terug naar het land. Dolfijnen zorgen ook voor elkaar als één van hen in de groep ziek is. Dat is ook een hele mooie gedachte waar wij graag in geloven. Mooie verhalen die aangeven dat dolfijnen sociale dieren zijn. Dat maakt ons blij.

Dolfijnencollectie

Houd jij net als wij van dolfijnen, kijk dan maar eens bij deze prachtige Dolfijnencollectie van het fairtrade en mooie merk Sindibaba. Prachtige spullen voor baby’s; rammelaars, kinderwagen kettingen en clips voor aan de wagen of de maxi cosi. Kijk maar gauw en voel de blijheid. En wat dacht je van deze mooie poster van Walvis Ollibolli? Walvissen zijn familie van de dolfijnen, wist je dat ook?