Beelddenker, wie is het niet? 

  Blog Beste Vriendjes, 21 december 2022, geschreven door Petra Steffens 

Beelddenkend Kind

In ons vorige blog schreven we over Hoogsensitiviteit en Hoogsensitieve personen. Kortweg HSP. Vaak zijn HSP’ers ook beelddenkers. Beelddenkers denken in beelden. Als beelddenkend kind kun je vastlopen op school omdat het schoolsysteem vooral gericht is op denken in taal, in plaats van denken in beelden. Dat levert lastige situaties op en vooral kinderen die zich daar niet goed bij voelen. Om wat aandacht te schenken aan beelddenkers, schrijven we erover in dit blog. Over de nadelen, maar vooral ook de voordelen! Wat je kunt doen en hoe je kunt helpen en niet te vergeten waar je meer informatie vindt. 

Elk kind dat geboren wordt is een beelddenker. Dat zijn we in essentie dus allemaal. We denken in beelden, maar zodra we de taal leren gaat dit over in taaldenken. Sommige kinderen echter houden de voorkeur voor denken in beelden, ze blijven eerst denken in beelden en zoeken dan de taal erbij. Ons schoolsysteem is daar niet op ingericht. Alles is gericht op denken in taal. Logisch dus dat je beelddenkertje vastloopt, niet meekomt of problemen tegenkomt waar hij of zij geen grip op heeft. Tijd voor iets meer duidelijkheid!

In het kort

Denkt een taaldenker aan een boom dan ziet hij of zij het woord boom voor zich. Een beelddenker ziet de boom; de takken en de groene blaadjes en het gras eromheen. Misschien zelfs wel de bloemetjes die er vlakbij staan. De linker hersenhelft bij beelddenkers is minder actief. Daar zit vooral het logische en rationele. De rechter hersenhelft is veel actiever bij beelddenkers. Die helft gaat over voelen, beelden, intuïtie en creativiteit. Je snapt dat deze kant veel meer te doen heeft bij beelddenkers. Is er al iets van herkenning bij jouw kind?

Kenmerken van beelddenkers

Ze praten mogelijk wat onduidelijk en luisteren soms maar met een half oor. Hun woordenschat is ietsje beperkt, maar wel origineel. Wanneer ze schrijven ziet dat er niet zo netjes uit. Eerder rommelig en ja heel eerlijk, ze zijn soms een tikkeltje onhandig. Naast onhandig zijn ze chaotisch en hebben ze minder besef van tijd. Ze zijn impulsief en kunnen heel goed associëren. Fantasie is nooit een probleem. En 'last but not least';  ze kunnen soms onverwacht heldere vragen hebben en soms zelfs oplossingen voor problemen. Oplossingen die een taaldenker niet zo gauw ziet. Dat is een super eigenschap natuurlijk. 

Enkele voordelen (er zijn er veel en veel meer!):

  • Beelddenkers zijn razendsnel in hun denken, omdat ze alles in het grote geheel zien.
  • Ze leren vaak sneller omdat ze alles in beelden opslaan. 
  • Beelddenkers, je herkent ze aan dat uitzonderlijk geheugen voor piepkleine details en grote lijnen.
  • Ze leggen snel verbanden en kunnen goed associëren.
  • Beelddenkers zijn vaak heel creatief, maar ook technologisch of wiskundig begaafd!
  • Ze doen dingen op hun gevoel en voelen ook snel aan wat iemand anders nodig heeft.
  • En…  ze zien dingen die er nog! niet zijn. Uitstekende uitvinders dus!

Nou vooruit, ook een paar nadelen dan:

  • Beelddenkers zijn niet zo georganiseerd, eerder rommelig.
  • Ze zijn snel afgeleid en verliezen de tijd meestal uit het oog.
  • Op één plek blijven doen ze liever niet, wat afwisseling is eerder welkom
  • Geen interesse in taaldingen, ze knutselen of tekenen vééééél liever.
  • Als ze geplaagd worden nemen ze dit letterlijk en zien ze het als kritiek. AU!
  • Ze denken veel na, begrijpen veel, zien het voor zich, maar hebben moeite met het goed op papier zetten. [kun jij je voorstellen hoe ontzettend lastig dit is?]
  • Beelddenkers kunnen warrig overkomen omdat ze dingen zien die er niet zijn. Dat vindt hun omgeving moeilijk.

Wat je kunt doen? 

  • Stapje voor stapje iets aanbieden werkt niet zo goed. Geef ze meteen het grote geheel. 
  • Om afdwalen te voorkomen; biedt duidelijke opdrachten aan die goed te overzien zijn. 
  • Houd oogcontact met de beelddenker. Zien praten houdt de concentratie goed vast. 
  • Gebruik beelden en kleuren, dat helpt! 
  • Laat ze zelf een oplossing bedenken, stimuleer het zelf ontdekkend leren.

Meer weten!?

Zoek op internet op het woord beelddenkers en je komt diverse podcasts tegen over dit onderwerp. Ook zijn er boeken over te verkrijgen. Onder andere die van Tineke Verdoes; Denken in beelden, Belevend leren en De jonge beelddenker. In deze boeken tref je praktijkvoorbeelden, casussen en tips. Plus niet te vergeten >> heldere aanwijzingen. Een stuk uitgebreider dan wij hier kunnen doen. De boeken zijn zowel voor ouders als meesters of juffen voor de klas.

En verder is er een stichting die informeert over Beelddenken: https://www.stichtingbeelddenken.nl/ 


Heb jij tips voor ons, dingen die hier niet mogen ontbreken? Deel ze met ons en we vullen onze blogs hiermee aan. Dat vinden wij heel waardevol. 

Je kunt ons mailen op petra@bestevriendjes.nl of info@bestevriendjes.nl

Alvast bedankt!!